Wygląda dobrze
To pole jest wymagane

 

 

 

 

 

 

POWIATOWY ZESPÓŁ SZKÓŁ W CHOJNOWIE

 

 

 

 

 

PROGRAM KWALIFIKACYJNEGO KURSU ZAWODOWEGO

 

 

 

 

ZAWÓD – rolnik  (613003)

 

 

 

INFORMACJA DLA UCZESTNIKÓW KURSU

 

 

 

1.     CELE KSZTAŁCENIA

 

Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

Zadania szkoły i innych podmiotów prowadzących kształcenie zawodowe oraz sposób ich realizacji są uwarunkowane zmianami zachodzącymi w otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności: idea gospodarki opartej na wiedzy, globalizacja procesów gospodarczych i społecznych, rosnący udział handlu międzynarodowego, mobilność geograficzna i zawodowa, nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwań pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników.

W procesie kształcenia zawodowego ważne jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego i zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji kluczowych nabytych
w procesie kształcenia ogólnego, z uwzględnieniem niższych etapów edukacyjnych. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących
w zawodach, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.

W procesie kształcenia zawodowego są podejmowane działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych oraz zapobiegania przedwczesnemu kończeniu nauki.

Elastycznemu reagowaniu systemu kształcenia zawodowego na potrzeby rynku pracy, jego otwartości na uczenie się przez całe życie oraz mobilności edukacyjnej i zawodowej absolwentów ma służyć wyodrębnienie kwalifikacji w ramach poszczególnych zawodów wpisanych do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.

Opracowany program nauczania pozwoli na osiągnięcie powyższych celów ogólnych kształcenia zawodowego.

 

2.     OPIS EFEKTÓW KSZTAŁCENIA.

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnik powinien być przygotowany do wykonywania przynajmniej następujących zadań zawodowych:

1)      wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;

2)      prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;

3)      prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;

4)      obliczania opłacalności produkcji rolniczej.

Do wykonywania zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie rolnik:

-        efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów (BHP, PDG, JOZ, KPS);

-        efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo-leśnego z ochroną środowiska, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie PKZ(R.c) i PKZ(R.d);

-        efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie: Prowadzenie produkcji rolniczej (R.3.).

Kształcenie zgodnie z opracowanym programem nauczania pozwoli na osiągnięcie wyżej wymienionych celów kształcenia.

3.     TREŚCI NAUCZANIA W ZAKRESIE POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW.

 

Produkcja roślinna

 

Charakterystyka roślin i czynników siedliska.

 

PKZ(R.d)(7)1 rozpoznać gatunki roślin uprawnych i zaklasyfikować je do odpowiedniej grupy;

PKZ(R.d)(7)2 rozpoznać nasiona podstawowych gatunków roślin uprawnych na podstawie charakterystycznych cech budowy;

PKZ(R.d)(8)1 rozpoznać podstawowe rośliny uprawne na podstawie naturalnych okazów lub ilustracji i określić ich znaczenie gospodarcze;

PKZ(R.d)(8)2 rozpoznać nasiona podstawowych roślin uprawnych stosując odpowiedni klucz do oznaczania roślin;

PKZ(R.d)(4)1 dokonać podziału czynników siedliska na naturalne i sztuczne;

PKZ(R.d)(4)2 scharakteryzować klimatyczne, glebowe i topograficzne czynniki siedliska;

R.3.1(1)1 scharakteryzować czynniki klimatyczne i glebowe określając ich wpływ na wzrost i rozwój roślin;

R.3.1(1)2 wyjaśnić wpływ czynników klimatycznych i glebowych na plonowanie roślin;

PKZ(R.d)(5)1 rozpoznać główne typy gleb Polski na podstawie profilu glebowego i określić ich wartość rolniczą;

PKZ(R.d)(5)2 wyjaśnić wpływ poszczególnych frakcji na właściwości gleb;

PKZ(R.d)(5)3 scharakteryzować wartość rolniczą gleb na podstawie klasyfikacji;

PKZ(R.d)(5)4 wyjaśnić sposoby przeciwdziałania chemicznym, biologicznym i fizycznym procesom powodującym degradacje gleb;

PKZ(R.d)(10)1 określić obszary w rolnictwie, w których komputer oraz programy komputerowe mogą ułatwić wykonywanie zadań zawodowych;

PKZ(R.d)(10)2 utworzyć listę adresów stron www, zawierających informacje przydatnych w pracy rolnika.

 

 

 

 

Zabiegi agrotechniczne.

 

R.3.1(5)3 dobrać rodzaj nawozu oraz przeliczyć dawkę nawozu na masę towarową;

PKZ(R.d)(8)3 dokonać podziału chwastów na grupy stosując różne kryteria podziału;

PKZ(R.d)(8)4 rozpoznać na podstawie rysunków lub okazów naturalnych najczęściej występujące chwasty w poszczególnych grupach roślin uprawnych;

PKZ(R.d)(8)5 określić szkodliwość chwastów występujących w określonych grupach roślin uprawnych i na użytkach zielonych;

R.3.1(10)1 wymienić choroby, szkodniki i chwasty najczęściej spotykane w uprawie poszczególnych grup roślin;

R.3.1(10)2 rozpoznać choroby na podstawie typowych objawach występujących na roślinach uprawnych

R.3.1(10)3 rozpoznać szkodniki na podstawie typowych objawów żerowania występujących na roślinach;

R.3.1(10)4 rozpoznać chwasty i określić ich szkodliwość w różnych uprawach;

R.3.1(11)1 sklasyfikować i scharakteryzować poszczególne metody stosowane w ochronie roślin;

R.3.1(11)2 określić przydatność różnych metod oraz środków stosowanych w ochronie roślin do zabezpieczenia upraw;

R.3.1(11)3 dokonać podziału pestycydów zgodnie z przyjętymi kryteriami;

R.3.1(11)4 zaplanować ochronę grup roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;

R.3.1(8)1 określić cel i zadania zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w uprawie polowej i na trwałych użytkach zielonych;

R.3.1(8)2 zaplanować zabiegi agrotechniczne, uprawę, nawożenie i ochronę roślin z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych oraz warunków glebowych;

R.3.1(9)1 dobrać maszyny i urządzenia do wykonywania zabiegów agrotechnicznych w celu stworzenia najkorzystniejszych warunków do siewu, wzrostu i plonowania roślin;

R.3.1(9)2 dobrać maszyny do nawożenia organicznego i mineralnego roślin korzystając z zasobów własnego gospodarstwa lub katalogów;

R.3.1(9)3 dobrać maszyny do zaplanowanych metod i zabiegów ochrony roślin;

R.3.1(9)4 obliczyć ilość środka ochrony roślin przy określonej dawce na ha i zalecanym wydatku cieczy roboczej;

R.3.1(12)1 dobrać narzędzia, urządzenia i maszyny do wykonania prac w polowej uprawie roślin;

R.3.1(12)2 dobrać narzędzia uprawowe i maszyny do wykonywania prac na użytkach zielonych;

R.3.1(13)1 dobrać sposób obsługi do maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej;

R.3.1(13)2 określić warunki eksploatacji maszyn i i urządzeń stosowanych w rolnictwie na podstawie instrukcji;

BHP(4)1 określić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka podczas wykonywania zadań zawodowych w produkcji roślinnej;

BHP(4)2 scharakteryzować sposoby zapobiegania zagrożeniom zdrowia i życia podczas wykonywania prac w produkcji roślinnej;

BHP(4)3 przewidzieć zagrożenia środowiska naturalnego związane z prowadzeniem produkcji roślinnej;

BHP(6)3 rozróżnić czynniki szkodliwe oddziaływujące na rolnika w czasie pracy w produkcji roślinnej;

BHP(6)4 scharakteryzować skutki oddziaływania szkodliwych czynników na organizm pracownika podczas wykonywania zadań zawodowych w produkcji roślinnej;

R.3.1(6)1 określić parametry jakimi powinien charakteryzować się materiał siewny i sadzeniakowy;

R.3.1(6)2 ocenić przydatność określonych próbek nasion jako materiału siewnego na podstawie ustalonych parametrów;

R.3.1(7)1 obliczyć ilość wysiewu nasion roślin uprawnych uwzględniając warunki agrotechniczne i parametry materiału siewnego;

R.3.1(7)2 zaplanować czynności związane z przygotowaniem materiału siewnego i sadzeniaków z uwzględnieniem warunków gospodarstwa;

KPS(2)1zaproponować innowacyjne sposoby rozwiązywania problemów;

KPS(2)2 zrealizowć zaplanowane zadane;

KPS(6)1 ujawniać gotowość do ciągłego aktualizowania wiedzy i umiejętności zawodowych;

KPS(6)2 wykorzystać różne źródła informacji do aktualizowania wiedzy i umiejętności zawodowych.

 

Zmianowanie.

 

R.3.1(2)1 określić wymagania przyrodnicze i glebowe podstawowych roślin uprawnych;

R.3.1(2)2 pogrupować rośliny ze względu na ich wymagania klimatyczno-glebowe;

R.3.1(2)3 dobrać rośliny do uprawy w określonych warunkach klimatycznych i glebowych występujących w rejonie;

R.3.1(2)4 ocenić dobór roślin do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych występujących w danym gospodarstwie;

R.3.1(3)1 scharakteryzować przyrodnicze i agrotechniczne czynniki zmianowania decydujące o doborze roślin do uprawy;

R.3.1(3)2 ułożyć zmianowanie z uwzględnieniem warunków przyrodniczych i agrotechnicznych dla danego gospodarstwa;

PKZ(R.d)(10)3 wyszukać informacje w Internecie z zakresu produkcji roślinnej wspomagające wykonywanie zadań zawodowych;

PKZ(R.d)(10)4 wskazać programy komputerowe wykorzystywane w rolnictwie, szczególnie z zakresu prowadzenia produkcji roślinnej;

PKZ(R.d)(10)5 wykorzystać programy komputerowe do realizacji zadań zawodowych.

 

Uprawa roślin.

 

R.3.1(14)1 określić sposoby prowadzenia uprawy roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;

R.3.1(14)2 wyjaśnić zasady obowiązujące podczas prowadzenia produkcji roślinnej zgodne ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;

R.3.1(14)3 zaplanować uprawę roślin z zastosowaniem reguł obowiązujących w Zwykłej Dobrej Praktyce Rolniczej i Zasadach Wzajemnej Zgodności;

R.3.1(14)4 prowadzić uprawę roślin z uwzględnieniem rachunku ekonomicznego;

R.3.1(15)1 omówić zagrożenia dla ludzi i środowiska związane z prowadzeniem intensywnej produkcji rolniczej;

R.3.1(15)2 uzasadnić potrzebę i znaczenie stosowania ekologicznych metod uprawy roślin;

R.3.1(15)3 zaplanować uprawę roślin z zastosowaniem ekologicznych metod;

R.3.1(16)1 scharakteryzować wymagania dotyczące warunków przechowywania poszczególnych produktów pochodzenia roślinnego;

R.3.1(16)2 określić warunki obowiązujące podczas magazynowania i przechowywania różnych produktów pochodzenia roślinnego służące minimalizowaniu ilościowych i jakościowych strat;

BHP(4)4 wskazać zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka występujące podczas wykonywania zadań w produkcji roślinnej;

BHP(4)5 scharakteryzować sposoby zapobiegania zagrożeniom zdrowia i życia podczas wykonywania prac w produkcji roślinnej;

BHP(4)6 przewidzieć zagrożenia dla środowiska naturalnego związane z prowadzeniem produkcji roślinnej;

BHP(6)5 wyjaśnić sposoby zapobiegania zagrożeniom związanym z występowaniem czynników szkodliwych;

BHP(6)6 rozróżnić czynniki szkodliwe oddziaływujące na rolnika w czasie pracy w gospodarstwie rolnym;

 

 


Produkcja zwierzęca

 

     1. Biologiczne podstawy chowu zwierząt gospodarskich

2. Typy użytkowe rasy i system identyfikacji zwierząt gospodarskich

3. Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo

4. Zoohigiena

5. Technologiczne podstawy chowu zwierząt gospodarskich

6. Chów zwierząt w gospodarstwie ekologicznym

7. Formalne podstawy ochrony zdrowia, produkcji i sprzedaży produktów zwierzęcych

 

BHP(6)1 zdefiniować czynniki szkodliwe występujące w gospodarstwie i mające wpływ na organizm człowieka;

BHP(6)2 określić działanie czynników szkodliwych występujące w gospodarstwie na organizm człowieka;

PKZ(R.d)(7)3 nazwać na podstawie fotografii lub żywych zwierząt gatunki zwierząt gospodarskich;

PKZ(R.d)(7)4 rozpoznać gatunki zwierząt gospodarskich należących do różnych grup produkcyjnych i w różnym wieku oraz użyć nazwy właściwej dla wieku;

R.3.2(4)1 określić znaczenie gospodarcze poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich – pogłowie, kierunki użytkowania, wartość surowca, inne formy użytkowania;

R.3.2(4)2 wskazać kierunki zagospodarowania produktów ubocznych produkcji zwierzęcej na wskazanych przykładach;

R.3.2(4)3 wskazać i nazwać na schemacie poszczególne cechy pokroju krowy, owcy, kozy, świni, konia, kury, koguta;

R.3.2(1)1 nazwać układy wchodzące w skład organizmu zwierzęcego;

R.3.2(1)2 wskazać układy na schemacie sylwetki zwierzęcia;

R.3.2(1)3 nazwać narządy wchodzące w skład poszczególnych układów w organizmie zwierzęcym;

R.3.2(1)4 określić położenie poszczególnych narządów w układach zwierząt gospodarskich;

R.3.2(2)1 określić funkcje poszczególnych narządów w układach w organizmie zwierząt gospodarskich;

R.3.2(2)2 wskazać procesy życiowe zachodzące w poszczególnych układach organizmu zwierzęcego;

R.3.2(2)3 scharakteryzować procesy życiowe zachodzące w organizmie zwierząt gospodarskich.

R.3.2(3)1 nazwać gatunki zwierząt gospodarskich we wskazanej kolekcji fotografii;

R.3.2(3)2 zidentyfikować gatunki zwierząt gospodarskich należących do różnych grup produkcyjnych i w różnym wieku;

R.3.2(3)3 określić cechy typów użytkowych zwierząt gospodarskich na podstawie sylwetek;

PKZ(R.d)(9)1 rozpoznać rasy zwierząt gospodarskich rożnych gatunków na podstawie katalogów lub fotografii;

R.3.2(3)5 określić różnice pomiędzy rasą, rodem, linią hodowlaną na przykładach różnych gatunków zwierząt gospodarskich;

R.3.2(15)1 określić zasady identyfikacji zwierząt gospodarskich – bydło, kozy, owce, trzoda chlewna, konie, drób zgodnie z wymaganiami prawnymi;

R.3.2(15)2 dobrać kolczyki i inne znaki identyfikacyjne do określonego gatunku zwierząt gospodarskich;

R.3.2(15)3 wypełnić dokumenty dotyczące identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich;

(PKZ(R.d)(10)6 określić zasady korzystania z Internetowego Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt;

 

KPS(2)3 planować zadania w produkcji zwierzęcej w sposób kreatywny i konsekwentny;

KPS(4)1 przeanalizować zmiany zachodzące w produkcji zwierzęcej.

R.3.2(7)1 nazwać grupy składników występujących w paszach ze względu na rolę w żywieniu i rodzaj dominującego związku chemicznego;

R.3.2(7)2 określić rolę białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i związków mineralnych w żywieniu zwierząt;

R.3.2(7)3 wskazać cele żywienia różnych grup produkcyjnych zwierząt na przykładzie zwierząt opasanych i użytkowanych rozpłodowo;

R.3.2(7)4 wskazać przynajmniej 3 czynniki racjonalnego żywienia zwierząt;

R.3.2(7)5 określić zależność pomiędzy ilością i jakością zadawanych pasz, a wynikiem produkcyjnym i ekonomicznym;

R.3.2(5)1 rozpoznać na podstawie fotografii lub próbek słomy, siana, kiszonkę, zielonki, ziemniaki, buraki pastewne, ziarna zbóż, kukurydzy, roślin strączkowych i ich śruty;

R.3.2(5)2 rozróżnić pasze pod względem pochodzenia, zawartości składników chemicznych, koncentracji energii w jednostce masy;

R.3.2(5)3 zinterpretować pojęcie wartość pokarmowa paszy wskazując przynajmniej 4 cechy;

R.3.2(5)4 określić wartość i przydatność żywieniową pasz objętościowych soczystych, suchych i treściwych;

R.3.2(5)5 wskazać przeznaczenie pełnoporcjowych i uzupełniających mieszanek paszowych oraz koncentratów paszowych;

R.3.2(5)6 wskazać przykłady dodatków paszowych dla określonych grup produkcyjnych i gatunków zwierząt gospodarskich;

R.3.2(5)7 dobrać przykłady produktów ubocznych przetwórstwa rolno-spożywczego do wykorzystania w żywieniu określonej grupy zwierząt gospodarskich;

R.3.2(5)8 określić zasady użytkowania pastwiska z uwzględnieniem wypasanych gatunków zwierząt, urządzeń i pory sezonu pastwiskowego;

R.3.2(6)1 określić zasady oceny przydatności zielonki do produkcji siana lub kiszonki;

R.3.2(6)2 wskazać sposoby suszenia zielonki na siano;

R.3.2(6)3 dobrać warunki i miejsca przechowywania siana;

R.3.2(6)4 określić zasady i technikę podsuszania zielonki na kiszonkę i sianokiszonkę;

R.3.2(6)5 uzasadnić kolejność czynności podczas zakiszania pasz;

R.3.2(6)6 określić zasady i formy przechowywania kiszonek;

R.3.2(6)7 dobrać sposób przygotowania do skarmienia przykładowych pasz objętościowych suchych, soczystych i treściwych;

R.3.2(6)8 ocenić organoleptycznie jakość próbki kiszonki, zielonki, siana i paszy treściwej;

PKZ(R.d)(10)7 zbilansować dawkę żywieniową z wykorzystaniem przykładowego programu do układania dawek żywieniowych dla zwierząt;

R.3.2(12)1 wyjaśnić wpływ promieniowania słonecznego, temperatury, wilgotności, ruchu powietrza, opadów atmosferycznych i zanieczyszczeń powietrza na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich;

R.3.2(12)2 wskazać znaczenie ruchu na świeżym powietrzu dla zdrowia i produkcyjności zwierzęcia;

R.3.2(12)3 wskazać cechy oceny jakości higienicznej pastwiska;

R.3.2(12)4 określić warunki lokalizacji budynków inwentarskich w stosunku do ukształtowania terenu, kierunku wiatrów, ujęć wodnych, dróg, stron świata;

R.3.2(12)5 określić funkcje budynków inwentarskich na wskazanym przykładzie (fotografia lub opis wyposażenia);

R.3.2(12)6 uzasadnić konieczność uwzględnienia planu zagospodarowania przestrzennego w podejmowaniu decyzji o usytuowaniu budynku inwentarskiego;

R.3.2(12)7 zaplanować usytuowanie budowli rolniczych służących produkcji zwierzęcej;

R.3.2(12)8 wyjaśnić znaczenie zachowania dobrostanu zwierząt na wybranym przykładzie;

R.3.2(12)9 wskazać optymalne warunki temperatury, wilgotności, szybkości przepływu powietrza, stężenia gazów szkodliwych dla poszczególnych gatunków, grup wiekowych i produkcyjnych zwierząt gospodarskich;

R.3.2(12)10 dobrać sposoby zapewnienia optymalnych warunków mikroklimatycznych w przykładowym budynku inwentarskim;

PKZ(R.d)(10)8 ocenić 2 inteligentne systemy sterowania mikroklimatem w pomieszczeniach inwentarskich pod kątem niezawodności, łatwości obsługi i kosztów;

R.3.2(13)1 określić wpływ stosowania zasad wzajemnej zgodności na decyzje produkcyjne w produkcji zwierzęcej;

R.3.2(13)2 wskazać 5 wolności zwierząt mających wpływ na kształtowanie warunków chowu;

R.3.2(13)3 określić zasady składowania obornika, gnojówki i gnojowicy w gospodarstwie;

R.3.2(13)4 ocenić wpływ różnych sposobów składowania obornika, gnojówki i gnojowicy na stan środowiska naturalnego i komfort życia rodziny rolniczej wykorzystując dwa wskazane przykłady;

BHP(4)7 określić przynajmniej 3 czynniki zagrażające środowisku naturalnemu ze strony chowu zwierząt gospodarskich;

R.3.2(4)4 scharakteryzować rodzaje opasu i tuczu w chowie zwierząt gospodarskich;

R.3.2(4)5 dobrać warunki do chowu krów mamek;

R.3.2(4)6 określić warunki użytkowania mlecznego różnych gatunków zwierząt gospodarskich;

R.3.2(4)7 scharakteryzować użytkowanie nieśne drobiu;

R.3.2(4)8 wskazać warunki użytkowania wełnistego zwierząt gospodarskich;

R.3.2(4)9 określić inne kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)1 ustalić dzienny harmonogram karmienia dla grupy produkcyjnej zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem sezonu;

R.3.2(10)2 określić zasady przygotowania pasz na poszczególne odpasy dla wybranej grupy produkcyjnej zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)3 wskazać zasady zachowania bezpieczeństwa podczas zadawania pasz różnym gatunkom zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)4 określić objawy rui samic zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)5 wskazać optymalny termin i metody krycia samic zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)6 scharakteryzować przebieg ciąży u samic zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem czasu trwania, zewnętrznych objawów, żywienia i pielęgnacji;

R.3.2(10)7 określić objawy zbliżającego się porodu u samic zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)8 określić zasady przygotowania stanowiska lub pomieszczenia do przeprowadzenia porodu u samic zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)9 wskazać zasady udzielania pomocy przy porodzie u samic zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)10 ustalić zasady postępowania z matką i noworodkiem po porodzie;

R.3.2(10)11 opracować harmonogram wykonywania okresowych i codziennych zabiegów pielęgnacyjnych u zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)12 wskazać sprzęt i narzędzia do wykonania zabiegów pielęgnacyjnych u zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)13 określić terminy i technikę wykonywania korekcji racic i kopyt u zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)14 określić zagrożenia podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych u zwierząt gospodarskich;

R.3.2(10)15 wskazać z wykorzystaniem zasobów sieci Internet metody i środki zapobiegania występowaniu pasożytów skórnych;

R.3.2(11)1 ustalić listę codziennych czynności porządkowych wykonywanych w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;

R.3.2(11)2 określić okresowe czynności związane z utrzymaniem porządku w pomieszczeniach inwentarskich;

R.3.2(11)3 zaplanować wykonywanie prac związanych z usuwaniem obornika;

R.3.2(11)4 zaplanować wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku w pomieszczeniach towarzyszących (paszarnia, dojarnia, szatnia itp.);

R.3.2(8)1 dobrać maszyny do mycia i czyszczenia korytarzy i miejsc do karmienia i pojenia zwierząt gospodarskich;

R.3.2(8)2 dobrać maszyny do przygotowania i zadawania pasz zwierzętom gospodarskim;

R.3.2(8)3 dobrać maszyny i narzędzia do usuwania obornika z pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich;

R.3.2(8)4 dobrać technologię pozyskiwania mleka do określonych warunków gospodarstwa i gatunku zwierząt;

R.3.2(8)5 dobrać sprzęt do wykonania strzyży u owiec oraz skorygowania okrywy szerstnej u krów;

R.3.2(8)6 dobrać środki transportu zwierząt gospodarskich;

R.3.2(9)1 wskazać zasady posługiwania się maszynami do mycia i czyszczenia i usuwania obornika używanymi w pomieszczeniach inwentarskich;

R.3.2(9)2 określić zasady obsługiwania urządzeń do wykonania doju;

R.3.2(9)3 określić zasady obsługiwania maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz zwierzętom gospodarskim;

PKZ(R.d)(10)9 określić elementy elektronicznego zarządzania stadem i zarządzania dojem;;

R.3.2(17)1 dobrać środki podkreślające zewnętrzny wygląd zwierzęcia gospodarskiego przygotowywanego do wystawy, pokazu lub aukcji;

R.3.2(17)2 skompletować podręczny zestaw do bieżącej korekty wyglądu zwierzęcia gospodarskiego podczas wystawy, pokazu lub aukcji wykorzystując informacje z ofert firm;

R.3.2(17)3 dobrać rodzaj uwiązu dla zwierzęcia i kostiumu dla prezentera na podstawie katalogów;

R.3.2(17)4 określić zasady prowadzenia treningu zwierzęcia gospodarskiego przed wystawą, aukcją lub pokazem;

R.3.2(17)5 opisać zasady prezentowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich podczas pokazów lub aukcji;

R.3.2(17)6 opisać sposób przygotowania klatki lub kojca ekspozycyjnego dla różnych zwierząt gospodarskich;

BHP(4)8 wskazać zagrożenia ze strony pracujących maszyn i urządzeń dla życia i zdrowia człowieka pracującego z ich użyciem;

KPS(2)4 dobrać sposób prezentacji zwierzęcia zapewniający pokazanie jego najlepszych cech zewnętrznych;

KPS(4)2 dobrać środki i sposoby podkreślenia wyglądu zwierzęcia odpowiednio do okoliczności prezentacji (hodowlana, turystyczna, aukcja itp.).

R.3.2(16)1 wskazać na znaczenie produkcji zwierzęcej w podnoszeniu żyzności gleby i w zwiększeniu bioróżnorodności gospodarstwa;

R.3.2(16)2 określić minimalne okresy przestawiania na metody ekologiczne poszczególnych gatunków i typów użytkowych zwierząt;

R.3.2(16)3 wybrać gatunki i rasy zwierząt dla gospodarstwa ekologicznego;

R.3.2(16)4 określić maksymalną dopuszczalną obsadę zwierząt dla gospodarstwa ekologicznego;

R.3.2(16)5 wskazać minimalną powierzchnię w budynkach inwentarskich i na wybiegach w gospodarstwie ekologicznym;

R.3.2(16)6 ustalić na podstawie kryteriów środki dezynfekujące i czyszczące dopuszczone do stosowania w gospodarstwie ekologicznym;

R.3.2(16)7 wskazać pasze i dodatki możliwe do stosowania w gospodarstwie ekologicznym;

R.3.2(16)8 określić możliwości zakupu pasz;

R.3.2(16)9 określić sposoby zapobiegania chorobom zwierząt;

R.3.2(16)10 wymienić zabiegi okaleczeń dopuszczone ze względów bezpieczeństwa i sanitarnych (dekornizacja, przycinanie zębów, ogona, kastracja).

R.3.2(14)1 opisać zasady wykonania przeglądu stada pod kątem stanu zdrowia zwierząt;

R.3.2(14)2 przedstawić zasady pomiaru temperatury, tętna, liczby oddechów u zwierząt gospodarskich;

R.3.2(14)3 wskazać zasady obserwacji wydalin i wydzielin zwierzęcych na użytek wnioskowania o stanie zdrowia;

R.3.2(14)4 określić sposób postępowania ze zwierzęciem z podejrzeniem choroby;

R.3.2(14)5 wskazać podstawy prawne ochrony zdrowia zwierząt;

R.3.2(13)5 zidentyfikować systemy zapewniające jakość w produkcji zwierzęcej;

R.3.2(13)6 określić formalne zasady przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskiwanych w gospodarstwie posługując się odpowiednim aktem prawnym;

R.3.2(13)7 wskazać formalne warunki transportu zwierząt i ich produktów zgodnie z obowiązującym prawem;

R.3.2(13)8 wypełnić dokumenty sprzedaży zwierząt i ich produktów.

 

Technika w rolnictwie

 

1. Maszynoznawstwo ogólne

2. Pojazdy i środki transportowe

3. Maszyny i narzędzia rolnicze

4. Obsługa urządzeń i instalacji w rolnictwie

 

R.3.3(1)1 wykreślić rysunek wskazanej części w rzutach prostokątnych na arkuszu rysunkowym A4;

R.3.3(1)3 wykreślić schemat technologiczny przedstawionej maszyny z zastosowaniem uproszczeń rysunkowych;

R.3.3(1)2 wykonać odręczny szkic przedstawionego mechanizmu lub zespołu maszyn w rzucie aksonometrycznym;

R.3.3(1)4 odczytać rysunek części z przedstawionego katalogu części zamiennych;

R.3.3(1)5 odczytać rysunek złożeniowy maszyny z przedstawionego katalogu części maszyn;

R.3.3(1)6 odczytać rysunek instrukcyjny (ofertowy) ze wskazanej instrukcji obsługi danej maszyny;

R.3.3(2)1 sklasyfikować materiały konstrukcyjne, paliwa, oleje i smary wg ich własności i zastosowania;

R.3.3(2)2 scharakteryzować metale żelazne i nieżelazne, drewno, naturalne materiały konstrukcyjne, tworzywa sztuczne pod względem własności mechanicznych i technologicznych;

PKZ(R.d)(2)1 sklasyfikować na podstawie charakterystyki połączenia pod względem sposobu łączenia części ze sobą;

PKZ(R.d)(2)2 przedstawić stosowane sposoby zabezpieczenia połączeń śrubowych;

PKZ(R.d)(2)3 rozpoznać połączenia rozłączne i nierozłączne stosowane w technice rolniczej;

PKZ(R.d)(2)4 rozróżnić osie i wały ze względu na sposób przenoszenia obciążenia;

PKZ(R.d)(2)5 scharakteryzować 2 rodzaje łożysk pod względem sposobu przenoszenia obciążenia;

PKZ(R.d)(2)6 scharakteryzować 3 rodzaje sprzęgieł ze względu na sposób przenoszenia napędu;

PKZ(R.d)(2)7 scharakteryzować 3 rodzaje przekładni ze względu na sposób przeniesienia napędu;

PKZ(R.d)(2)8 dobrać średnicę koła napędzanego (lub obroty) określonej maszyny do silnika o znanych obrotach i średnicy koła napędzającego;

PKZ(R.d)(2)9 scharakteryzować 2 rodzaje napędowych układów hydraulicznych zastosowanych w ciągnikach i maszynach rolniczych;

PKZ(R.d)(2)10 scharakteryzować wentylatory, dmuchawy i sprężarki ze względu na ich przeznaczenie;

PKZ(R.d)(3)1 scharakteryzować występujące rodzaje korozji metali;

PKZ(R.d)(3)2 określić sposoby zabezpieczenia metali przed korozją;

PKZ(R.d)(3)3 rozpoznać rodzaje korozji na przedstawionych modelach.

PKZ(R.d)(1)1 dokonać podziału pojazdów stosowanych w rolnictwie w zależności od wykonywanych prac;

PKZ(R.d)(1)2 dokonać podziału mobilnych i stacjonarnych środków transportowych stosowanych w rolnictwie;

R.3.3(6)1 dobrać pojazdy do rodzaju wykonywanej pracy - transportu, do prac polowych;

R.3.3(6)2 dobrać środki wykorzystywane do transportu wewnętrznego i zewnętrznego.

R.3.3(7)1 opisać sposób przygotowania pojazdów do rodzaju wykonywanej pracy i po okresie przechowywania.

R.3.3(7)2 opisać sposób przygotowania maszyn i narzędzi do rodzaju wykonywanej pracy.

R.3.3(9)1 opisać rodzaje przeglądów technicznych, które należy wykonywać podczas eksploatacji ciągników i sprzętu technicznego;

R.3.3(9)2 scharakteryzować czynności przeglądów technicznych maszyn (kombajnów);

R.3.3(9)3 przedstawić sposoby konserwacji i przygotowania do przechowywania ciągników, maszyn i urządzeń rolniczych;

R.3.3(9)4 zmodyfikować czynności przeglądów technicznych ciągników, maszyn i urządzeń rolniczych w zależności od sposobu ich użytkowania;

R.3.3(9)5 sprawdzić jakość wykonywanych czynności przeglądów technicznych, konserwacji i warunków przechowywania ciągników, maszyn i urządzeń rolniczych.

PKZ(R.d)(1)3 dokonać podziału sprzętu technicznego stosowanego w zależności od sposobu pracy;

PKZ(R.d)(1)4 dokonać podziału narzędzi i maszyn rolniczych w zależności od:

-        przeznaczenia,

-        sposobu połączenia ze źródłem napędu,

-        konstrukcji i wydajności;

PKZ(R.d)(1)5 rozróżnić narzędzia, maszyny i urządzenie stosowane w produkcji rolniczej w zależności od sposobu wykonywania pracy uwzględniając przeznaczenie, konstrukcję i źródło napędu z przedstawionych schematów, rysunków;

R.3.3(7)3 opisać sposób przygotowania narzędzi, maszyn do rodzaju wykonywanej pracy (przed sezonem lub nowych);

R.3.3(7)4 opisać sposób przygotowania urządzeń stacjonarnych do wykonywanej pracy;

R.3.3(8)1 przedstawić zasady i zakres obowiązkowych badań opryskiwaczy;

R.3.3(8)2 przeprowadzić kalibrację opryskiwacza na przedstawionym modelu;

R.3.3(9)6 scharakteryzować czynności przeglądów technicznych maszyn rolniczych;

R.3.3(9)7 przedstawić sposoby konserwacji i przygotowania do przechowywania narzędzi i maszyn rolniczych po sezonie;

BHP(5)1 wskazać zagrożenia związane z występowaniem czynników szkodliwych w pracy z opryskiwaczem;

BHP(5)2 scharakteryzować najczęściej występujące zagrożenia związane z kalibracją opryskiwacza;

BHP(6)8 określić sposoby zapobiegania zagrożeniom związanym z występowaniem czynników szkodliwych;

BHP(6)9 rozróżnić czynniki szkodliwe oddziaływujące na rolnika w czasie pracy z opryskiwaczem;

BHP(6)10 ocenić skutki oddziaływania szkodliwych czynników na organizm człowieka podczas wykonywania zadań zawodowych;

KPS(2)5 wykazać się konsekwencja w działaniu mimo pojawiających się trudności, rozwiązać zadania zawodowe w sposób twórczy;

KPS(6)3 wykorzystać różne źródła informacji w celu doskonalenia umiejętności zawodowych z zakresu maszyn rolniczych.

R.3.3(3)1 dobrać sposoby dostarczania energii dla gospodarstwa rolniczego wskazując źródło i urządzenia;

R.3.3(3)2 określić zasady obsługi urządzeń energetycznych uwzględniając bieżące i okresowe przeglądy;

R.3.3(4)1 dobrać sposoby dostarczania wody dla gospodarstwa rolniczego;

R.3.3(4)2 opisać instalacje wodociągowe występujące w gospodarstwie rolnym wskazując ich elementy składowe;

R.3.3(4)3 określić zasady obsługi instalacji wodociągowych uwzględniając bieżące i okresowe przeglądy;

R.3.3(5)1 scharakteryzować urządzenia wodno-melioracyjne występujące w gospodarstwie rolnym;

R.3.3(5)2 określić zasady obsługi urządzeń wodno-melioracyjnych uwzględniając bieżące i okresowe przeglądy;

BHP(4)9 wyjaśnić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka podczas wykonywania zadań zawodowych z mechanizacją w rolnictwie;

BHP(4)10 przewidzieć zagrożenia środowiska naturalnego związane z użytkowaniem maszyn rolniczych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Język obcy w rolnictwie

 

1. Porozumiewanie się z klientem i współpracownikami w języku obcym

2. Wykonywanie zadań zawodowych w rolnictwie

 

JOZ(1)1 posłużyć się specjalistycznym słownictwem związanym z rolnictwem i rynkiem pracy;

JOZ(1)2 obsłużyć klienta w języku obcym zgodnie z jego oczekiwaniami;

JOZ(1)3 przetłumaczyć polecenia wydane w języku obcym;

JOZ(1)4 przetłumaczyć ofertę pracy oraz ofertę handlową dotyczącą środków do produkcji rolnej;

JOZ(1)5 odpowiedzieć na korespondencję dotyczącą oferty pracy i oferty handlowej;

JOZ(1)6 przetłumaczyć tekst otrzymany drogą elektroniczną;

JOZ (2)1 przekazać krótkie informacje dotyczące wykonania zadań zawodowych z zastosowaniem poprawnych form gramatycznych;

JOZ (2)2 zinterpretować polecenia otrzymane w języku obcym związane z poszukiwaniem pracy;

JOZ(2)3 przeprowadzić rozmowę handlową w języku obcym podczas sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;

JOZ(2)4 przeprowadzić rozmowę handlową w języku obcym podczas zakupu środków do produkcji rolnej;

JOZ(2)5 zastosować w zwroty grzecznościowe podczas kontaktów z klientami oraz współpracownikami;

JOZ(3)1 przetłumaczyć instrukcje dotyczące zasad obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie;

JOZ(4)1 porozumieć się ze współpracownikami w języku obcym wykorzystując słownictwo zawodowe;

JOZ(4)2 wyjaśnić sposób wykonywania zadań zawodowych w języku obcym;

JOZ(4)3 przeprowadzić rozmowę telefoniczną w obcym języku dotyczącą tematyki zawodowej;

JOZ(4)4 przekazać informacje współpracownikom dotyczące wykonywanych prac w języku obcym;

JOZ (4)5 sporządzić w języku obcym dokumenty związane z poszukiwaniem pracy – list motywacyjny i CV;

JOZ (4)6 wynegocjować warunki pracy i płacy na określonym stanowisku;

JOZ (4)7 przeprowadzić rozmowę kwalifikacyjną w języku obcym dotyczącą określonego stanowiska pracy;

KPS(6)4 ujawniać gotowość do ciągłego aktualizowania wiedzy i umiejętności zawodowych;

KPS(6)5 wykorzystać różne źródła informacji do aktualizowania wiedzy i umiejętności zawodowych w języku obcym.

JOZ(3)2 przetłumaczyć na język obcy z zachowaniem podstawowych zasad gramatyki i ortografii, teksty zawodowe napisane w języku polskim dotyczące problematy zawodowej;

JOZ(3)3 przetłumaczyć obcojęzyczną korespondencję dotyczącą kupna środków do produkcji rolnej oraz sprzedaży produktów;

JOZ(3)4 przeanalizować zadania zawodowe;

JOZ(3)5 zredagować notatkę w języku obcym na podstawie tekstu zawodowego słuchanego i czytanego;

JOZ(3)6 przeanalizować informacje w języku obcym zamieszczone na towarach, opakowaniach towarów, etykietach;

JOZ(3)7 określić poszczególne czynności w języku obcym podczas wykonywania zadań zawodowych;

JOZ(4)8 przetłumaczyć obcojęzyczne instrukcje dotyczące stosowanych w rolnictwie, maszyn i urządzeń;

JOZ(5)1 skorzystać z obcojęzycznych zasobów Internetu związanych z tematyką zawodową oraz rynkiem pracy;

JOZ (5)2 przetłumaczyć oferty pracy oraz oferty szkoleniowe dla branży rolniczej;

JOZ (5)3 skorzystać z katalogów, ulotek informacyjnych i folderów, czasopism branżowych wydawanych w obcych językach;

KPS(9)1 zastosować techniki negocjacyjne w rozwiązywaniu konfliktów z klientami;

KPS(9)2 rozwiązać problemy ze współpracownikami w drodze negocjacji;

KPS(10)1 udoskonalić umiejętności komunikacyjne w kontaktach ze współpracownikami;

KPS(10)2 uwzględnić opinie innych członków zespołu przy realizacji zadań zawodowych.

 

Przepisy ruchu drogowego

 

1. Bezpieczeństwo w ruchu drogowym

2. Zasady ruchu drogowego

3. Jazda w różnych warunkach drogowych

 

PKZ(R.c)(1)1 ustalić zakres czynności kontrolno-obsługowych pojazdu;

PKZ(R.c)(1)2 zinterpretować wskazania przyrządów kontrolno-pomiarowych;

PKZ(R.c)(1)3 wyjaśnić wpływ stanu technicznego pojazdu na bezpieczeństwo w ruchu drogowym;

BHP(10)3 ustalić działania w przypadku powstania zagrożenia w bezpieczeństwie ruchu drogowego;

BHP(10)4 scharakteryzować skutki prowadzenia pojazdu po spożyciu alkoholu lub innego środka odurzającego;

BHP(10)5 scharakteryzować przyczyny wypadków drogowych;

BHP(10)6 wyjaśnić procedury i sposoby udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym podczas wypadku;

KPS(3)5 uświadomić sobie skutki zachowania niezgodnego z przepisami;

KPS(5)1przewidzieć sytuacje wywołujące stres;

KPS(5)2 określić skutki stresu przy wykonywaniu zadań zawodowych.

PKZ(R.c)(2)1 wyjaśnić przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego podczas jazdy po drogach;

PKZ(R.c)(2)2 zinterpretować przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego podczas przejazdu przez skrzyżowania;

PKZ(R.c)(2)3 zinterpretować przepisy prawa dotyczące pierwszeństwa przejazdu;

PKZ(R.c)(2)4 określić przepisy prawa o ruchu drogowym dotyczące włączania się do ruchu;

PKZ(R.c)(2)5 określić dopuszczalne prędkości pojazdów na poszczególnych rodzajach dróg;

PKZ(R.c)(2)6 zinterpretować znaczenie znaków drogowych;

PKZ(R.c)(3)1 określić zasady kierowania pojazdami w ruchu drogowym;

PKZ(R.c)(3)2 zinterpretować znaczenie nadawanych sygnałów drogowych;

PKZ(R.c)(3)3 wyjaśnić konsekwencje zachowań innych uczestników ruchu drogowego.

PKZ(R.c)(4)2 wyjaśnić przepisy prawne dotyczące obowiązku rejestracji pojazdu i obowiązkowych badań technicznych;

PKZ(R.c)(4)3 wyjaśnić zasady organizacji miejsca pracy kierowcy zgodnie z zasadami ergonomii;

PKZ(R.c)(4)4 wyjaśnić zasady prowadzenia pojazdów w różnych warunkach drogowych;

PKZ(R.c)(4)5 wyjaśnić zasady przeprowadzania egzaminu wewnętrznego;

PKZ(R.c)(4)6 wyjaśnić zasady przeprowadzania egzaminu państwowego w różnych warunkach drogowych;

PKZ(R.c)(4)7 wyjaśnić procedury wydawania i cofania uprawnień do kierowania pojazdami.

 


 Podstawy działalności gospodarczej w rolnictwie

 

1. Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej

2. Prowadzenie przedsiębiorstwa w branży rolno-żywnościowej

 

 

PDG(1)1 określić działanie mechanizmu rynkowego;

PDG(1)2 rozróżnić uczestników rynku;

PDG(2)1 rozróżnić prawa i obowiązki pracownika;

PDG(2)2rozróżnić prawa i obowiązki pracodawcy;

PDG(2)3 wyjaśnić znaczenie podatków dochodowych;

PDG(2)4 wyjaśnić rolę podatków wydatkowych;

PDG(2)5 rozróżniać ochronę praw autorskich;

PDG(3)1 określić obowiązki przedsiębiorcy wobec ZUS;

PDG(3)2 określić obowiązki przedsiębiorcy wobec urzędu skarbowego;

PDG(4)1 określić przedsiębiorstwa produkcyjne;

PDG(4)2 określić przedsiębiorstwa usługowe;

PDG(4)3 określić rolę instytucji administracji państwowej mających wpływ na działanie gospodarstwa rolnego;

PDG(4)4 rozróżniać powiązania pomiędzy gospodarstwem rolnym a przetwórstwem żywności.

PDG(5)1 przeanalizować oferty kredytowe banków;

PDG(5)2 określić warunki leasingu;

PDG(6)1 wskazać zalety kooperacji pomiędzy przedsiębiorstwami z branż;

PDG(6)2 nawiązać współpracę z Agencją Rynku Rolnego w zakresie niezbędnym do prowadzenia gospodarstwa;

PDG(7)1 określić warunki uruchomienia działalności gospodarczej;

PDG(7)2 wypełnić dokumenty niezbędne do rejestracji.;

PDG(7)3 prowadzić zapisy w podatkowej księdze przychodów i rozchodów;

PDG(8)1 przygotować ofertę sprzedaży;

PDG(8)2 przygotować zamówienie na towary lub usługę;

PDG(9)1 obsłużyć kserokopiarkę;

PDG(9)2 obsłużyć faks;

 

PDG(9)3 zastosować edytory tekstu;

PDG(9)4 zastosować arkusz kalkulacyjny;

PGD(10)1 określić zadania badań marketingowych;

PDG(10)2 rozróżnić decyzje marketingowe związane z produktem;

PDG(10)3 rozróżnić decyzje marketingowe związane z ceną;

PDG(10)4 rozróżnić decyzje związane z dystrybucją;

PDG(11)1 obliczyć przychody prowadzonej działalności;

PDG(11)3 obliczyć zysk prowadzonej działalności;

PDG(11)2 obliczyć koszty prowadzonej działalności:

PDG(11)4 określić wpływ wysokości kosztów na osiągany zysk;

R.3.1(17)1 określić warunki przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;

R.3.1(17)2 określić warunki sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego;

R.3.1(18)1 rozróżnić warunki sprzedaży na targowiskach;

R.3.1(18)2 rozróżnić warunki sprzedaży na rynkach hurtowych;

R.3.1(18)3 określić możliwości sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego w gospodarstwie;

R.3.2(18)1 określić drogę otrzymania decyzji Inspekcji Weterynaryjnej zezwalającej na sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego;

PDG(8)3 przygotować za pomocą edytora tekstowego ofertę, wstawić tabelę, ponumerować strony;

PDG(8)4 przygotować za pomocą edytora tekstów zamówienie, wstawić tabelę, ponumerować strony;

PDG(9)5 napisać pismo, list, ofertę wykonać kserokopię, wysłać ją faksem;

PDG(10)5 przygotować do sprzedaży wybrany produkt roślinny, oczyścić, zapakować;

PDG(11)5 obliczyć przychody i koszty wybranego produktu;

PDG(11)6 porównać wysokość kosztów i przychodów dla wybranych poziomów nakładów i wybrać najkorzystniejszy wariant.

 

Zajęcia praktyczne

 

Prowadzenie produkcji roślinnej

 

BHP(7)1 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy sprzęcie rolniczym;

 BHP(7)2 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w transporcie;

BHP(7)3 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy ze środkami chemicznymi;

BHP(7)4 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w produkcji zwierzęcej;

BHP(7)5 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy pracach około rolniczych – obróbka drewna, prace warsztatowe, prace ziemne i na wysokości.

PKZ(R.d)(7)5 określić cechy charakterystyczne na podstawie budowy biologicznej poszczególnych gatunków roślin w różnych stadiach rozwojowych;

PKZ(R.d)(7)6 rozpoznać gatunki roślin uprawnych w uprawach polowych i na użytkach zielonych;

PKZ(R.d)(7)7 rozpoznać nasiona określonych gatunków roślin uprawnych na podstawie charakterystycznych cech budowy;

PKZ(R.d)(8)6 rozpoznać rośliny uprawne w naturalnych warunkach w różnych stadiach rozwojowych i przyporządkować do określonej grupy roślin uprawnych;

PKZ(R.d)(8)7 rozpoznać rośliny motylkowe występujące w runi łąk i pastwisk;

PKZ(R.d)(8)8 wykonać zielnik zawierający rośliny pól uprawnych i użytków zielonych;

PKZ(R.d)(5)5 określić budowę profilu gleb występujących w pobliżu szkoły na wykonanych odkrywkach glebowych;

PKZ(R.d)(5)6określić warunki glebowe występujące w rejonie szkoły oraz danego gospodarstwa na podstawie materiałów kartograficznych – map bonitacyjnych i map przydatności rolniczej gleb;

R.3.1(4)13 ocenić stan urządzeń wodno-melioracyjnych na użytkach zielonych oraz gruntach ornych w okresie wiosennym i przed zimą;

R.3.1(4)4 zgromadzić odpowiednie materiały i narzędzia do konserwacji urządzeń melioracyjnych;

R.3.1(4)5 zaplanować i przeprowadzić prace konserwacyjne urządzeń modno-melioracyjnych w okresie wiosennym i przed zimą;

PKZ(R.d)(10)10 wyszukać w Internecie oferty sprzedaży środków do produkcji roślinnej;

PKZ(R.d)(10)11 zamieścić w Internecie ofertę sprzedaży produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie;

PKZ(R.d)(10)12 wykorzystać programy komputerowe do realizacji zadań zawodowych;

R.3.1(10)5 ocenić zachwaszczenie plantacji w okresie wegetacji oraz rozpoznać chwasty i dobrać 2 herbicydy do ich zwalczania;

R.3.1(10)6 ocenić stan zdrowotny plantacji i ustalić sposób postępowania w zakresie ochrony przed chorobami i szkodnikami;

R.3.1(10)7 rozpoznać choroby i szkodniki na plantacjach roślin na podstawie objawów występowania i żerowania;

R.3.1(9)5 wykonać siew roślin zbożowych z zachowaniem ścieżek technologicznych;

R.3.1(9)6 dobrać rodzaj nawozów, wysokość dawek oraz terminy stosowania w zależności od warunków glebowych i sposobu użytkowania;

R.3.1(9)7 wykonać zabiegi związane z uprawą, nawożeniem, pielęgnacją, zbiorem i konserwacją roślin w uprawie polowej;

R.3.1(9)8 wykonać zabiegi pielęgnacyjne, zbiór i konserwację pasz na użytkach zielonych;

R.3.1(13)3 dobrać i obsłużyć maszyny do uprawy, nawożenia, pielęgnacji, zbioru i konserwacji roślin w uprawie polowej;

R.3.1(13)4 dobrać i obsłużyć maszyny do pielęgnacji, zbioru i konserwacji pasz z użytków zielonych, z zachowaniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy;

R.3.1(6)3 dokonać oceny organoleptycznej materiału siewnego i sadzeniaków;

R.3.1(6)4 określić czystość, zdolność i siłę kiełkowania próbek materiału siewnego;

R.3.1(7)3 wybrać materiał siewny spośród przedstawionych próbek i uzasadnić swój wybór;

R.3.1(7)4 przygotować warunki i sadzeniaki do kiełkowania;

R.3.1(7)5 obliczyć ilość materiału siewnego w gospodarstwie rolnym do obsiewu zaplanowanej powierzchni;

R.3.1(17)3 przygotować magazyny i pomieszczenia do przechowywania produktów pochodzenia roślinnego zgodnie z określonymi wymaganiami i normami;

R.3.1(17)4 przeprowadzić kontrolę warunków przechowywania w magazynach produktów roślinnych i innych pomieszczeniach w ciągu roku;

R.3.1(17)5 określić zasady, przechowywania roślin pastewnych w zależności od przeznaczenia;

R.3.1(17)6 przeprowadzić prace związane z przygotowaniem produktów wytworzonych w gospodarstwie do sprzedaży;

R.3.1(17)7 przygotować zgodnie z obowiązującymi wymogami i normami produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;

R.3.1(18)4 zidentyfikować odbiorców na produkty pochodzenia roślinnego wytworzone we własnym gospodarstwie;

R.3.1(18)5 sprzedać produkty wytworzone w gospodarstwie rolnym na lokalnym rynku;

KPS(1)1 stosować zasady etyki zawodowej przy realizacji zadań zawodowych w rolnictwie

KPS(1)2 przestrzegać zasad kultury osobistej przy realizacji zadań zawodowych w rolnictwie

KPS(2)6 zaproponować innowacyjne sposoby rozwiązywania problemów;

KPS(2)7 zrealizować zaplanowane zadania;

KPS(3)6 przeanalizować skutki podejmowanych działań;

KPS(3)7 przewidzieć konsekwencje podejmowanych działań;

KPS(4)4 zastosować nowe techniki i technologie w produkcji roślinnej zgodnie z osiągnięciami nauki;

KPS(7)1 wyjaśnić zasady nieujawniania informacji poufnych i niejawnych;

KPS(7)2 przewidzieć konsekwencje nieprzestrzegania tajemnicy zawodowej;

KPS(10)3 udoskonalić umiejętności komunikacyjne w pracy zespołowej;

KPS(10)4 uwzględnić opinie innych członków zespołu przy realizacji zadań zawodowych;

BHP(8)1 rozróżnić środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;

BHP(8)2 wybrać i zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej stosownie do wykonywanych zadań zawodowych;

BHP(10)1 udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

BHP(10)2 zgłosić wypadek lub chorobę zawodową do odpowiednich instytucji;

KPS(3)3 przewidzieć skutki udzielonej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

KPS(3)4 zapanować nad emocjami w czasie udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

 

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

BHP(7)1 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy sprzęcie rolniczym;

 BHP(7)2 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w transporcie;

BHP(7)3 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy ze środkami chemicznymi;

BHP(7)4 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w produkcji zwierzęcej;

BHP(7)5 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy pracach około rolniczych – obróbka drewna, prace warsztatowe, prace ziemne i na wysokości.

PKZ(R.d)(7)8 nazwać w pomieszczeniach inwentarskich lub podczas wystaw, aukcji i pokazów gatunki i grupy produkcyjne poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich;

PKZ(R.d)(9)1 zidentyfikować na podstawie dokumentacji w gospodarstwie utrzymywane w nim rasy zwierząt gospodarskich;

PKZ(R.d)(9)2 określić na podstawie wyglądu zewnętrznego żywego zwierzęcia gospodarskiego reprezentowany typ użytkowy;

R.3.2(3)6 wskazać podczas wystawy, aukcji lub pokazu zwierzęta określonej rasy najlepiej wpisujące się w opisany wzorzec rasowy;

R.3.2(3)7 naszkicować sylwetkę zwierzęcia lub wykonać fotografie zgodnie z zasadami sylwetkowania;

R.3.2(3)8 wykonać fotografie do opracowania oferty handlowej dla przykładowego materiału hodowlanego:

R.3.2(3)9 opracować z wykorzystaniem komputera ofertę sprzedaży rasowego materiału hodowlanego wybranego gatunku zwierząt gospodarskich;

R.3.2(1)5 określić na żywym zwierzęciu położenie narządów możliwych do zaobserwowania na zewnątrz;

R.3.2(1)6 określić na żywym zwierzęciu położenie narządów wewnętrznych wskazując punkt odniesienia na zewnątrz;

R.3.2(1)7 ocenić na podstawie wyglądu kondycję i stan zdrowia zwierzęcia;

R.3.2(5)9 rozpoznać wskazane pasze w miejscu ich składowania;

R.3.2(5)102 wykonać ocenę organoleptyczną siana, słomy, kiszonki, ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych i ich śrut oraz innych pasz treściwych;

R.3.2(5)11 pobrać próbkę przykładowej paszy dla celów analizy zawartości składników chemicznych;

R.3.2(5)12 wnioskować o jakości paszy na podstawie obserwacji pobierania paszy przez wskazane zwierzęta;

R.3.2(5)13 przeanalizować jakość pasz na podstawie etykiet lub ofert producentów;

R.3.2(5)14 przeanalizować jakość pasz na podstawie wyników badania laboratoryjnego składu chemicznego;

R.3.2(5)15 przeanalizować jakość paszy na podstawie wskazanych norm żywienia;

R.3.2(6)9 ocenić miejsce do przechowywania siana, słomy, pasz treściwych, kiszonek i sianokiszonek w gospodarstwie;

R.3.2(6)10 przygotować miejsce do przechowywania siana, słomy, pasz treściwych, kiszonek i sianokiszonek;

R.3.2(6)11 ocenić przydatność wskazanego materiału do zakiszenia

R.3.2(6)12 pobrać próbkę kiszonki z przeznaczeniem do analizy zawartości składników chemicznych

R.3.2(6)13 ocenić zabezpieczenie wskazanej paszy przed gryzoniami, grzybami i skażeniem bakteriami;

R.3.2(8)7 wskazać znajdujące się w gospodarstwie maszyny do przygotowania i zadawania pasz, wykonania prac porządkowych w budynkach inwentarskich, usuwania odchodów, pozyskiwania surowców zwierzęcych, transportu zwierząt, kontrolowania masy ciała zwierząt;

R.3.2(8)8 dobrać spośród wskazanych narzędzia do wykonania prac porządkowych, związanych z żywieniem i usuwaniem odchodów;

R.3.2(8)4 dobrać narzędzia i maszyny do pielęgnacji zwierząt w gospodarstwie;

R.3.2(9)4wykonać zadawanie pasz z użyciem maszyn znajdujących się w gospodarstwie;

R.3.2(9)5 wykonać prace pielęgnacyjne z użyciem maszyn i narzędzi w gospodarstwie;

R.3.2(10)16 udzielić pomocy przy porodzie;

R.3.2(10)17 wykonać czyszczenie skóry, rozczyszczanie racic i kopyt wybranych gatunków zwierząt gospodarskich;

R.3.2(11)5 usunąć odchody wykorzystując sprzęt znajdujący się w gospodarstwie;

R.3.2(11)6 wykonać prace porządkowe w pomieszczeniu inwentarskim;

R.3.2(17)7 wybrać z grupy zwierząt określonego gatunku i grupy produkcyjnej zwierzęta na wystawę lub pokaz;

R.3.2(17)8 przeprowadzić trening wybranego zwierzęcia przed pokazem;

R.3.2(17)9 przygotować stanowisko, kojec lub klatkę do ekspozycji zwierzęcia;

R.3.2(18)2 oznakować i zapakować wełnę i jaja do sprzedaży;

R.3.2(18)3 przygotować grupę zwierząt do transportu podczas sprzedaży;

R.3.2(19)1 opracować umowę kupna/sprzedaży dla zwierzęcia zbywanego z gospodarstwa;

R.3.2(19)2 opracować kontrakt sprzedaży wełny, mleka, jaj.

BHP(8)1 rozróżnić środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;

BHP(8)2 wybrać i zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej stosownie do wykonywanych zadań zawodowych;

BHP(10)1 udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

BHP(10)2 zgłosić wypadek lub chorobę zawodową do odpowiednich instytucji;

KPS(3)3 przewidzieć skutki udzielonej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

KPS(3)4 zapanować nad emocjami w czasie udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

 

Organizacja pracy sprzętu rolniczego

BHP(7)1 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy sprzęcie rolniczym;

 BHP(7)2 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w transporcie;

BHP(7)3 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy ze środkami chemicznymi;

BHP(7)4 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy w produkcji zwierzęcej;

BHP(7)5 zorganizować stanowisko pracy zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa pracy przy pracach około rolniczych – obróbka drewna, prace warsztatowe, prace ziemne i na wysokości.

BHP(7)6 zorganizować stanowisko pracy operatora ciągnika rolniczego do transportu, do pracy z maszynami rolniczymi zgodnie z przepisami bhp i ppoż., oraz ochrony środowiska;

BHP(7)7 zorganizować stanowisko pracy obsługi maszyn rolniczych w czasie ich pracy zgodnie z przepisami bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska.

BHP(7)8 zorganizować stanowisko pracy obsługi technicznej i konserwacji pojazdów i maszyn rolniczych zgodnie z przepisami bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska.

BHP(8)3 zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej na stanowisku pracy operatora pojazdów i maszyn rolniczych podczas ich pracy, obsługi technicznej i konserwacji;

BHP(8)4 zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej na stanowisku pracy pracownika obsługi pojazdów i maszyn rolniczych;

BHP(9)1 przedstawić ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie, oraz przepisy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy.

R.3.3(1)7 zapoznać się z dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi, normami i katalogami części zamiennych wybranego ciągnika lub maszyny rolniczej;

R.3.3(1)8 zinterpretować zapisy dotyczące pierwszego uruchomienia wybranego ciągnika lub maszyny rolniczej;

R.3.3(1)9 dobrać wybraną część zamienną do wskazanego modelu ciągnika lub maszyny z wykorzystaniem katalogu części.

R.3.3(2)3 rozpoznać wskazane materiały konstrukcyjne zastosowane w konkretnym modelu ciągnika lub maszyny rolniczej i opisać ich właściwości;

R.3.3(2)4 rozpoznać materiały eksploatacyjne zapisane w instrukcji obsługi wskazanego ciągnika lub maszyny rolniczej.

R.3.3(9)8 wykonać czynności obsługi codziennej (P1), posezonowej, przedsezonowej wskazanego ciągnika lub maszyny rolniczej;

R.3.3(9)9 wykonać pełną konserwację posezonową (przygotowanie do przechowywania) ciągnika lub maszyny rolniczej.

R.3.3(7)5 dobrać do pracy polowe agregaty maszynowe uwzględniając rodzaj wykonywanej pracy;

R.3.3(7)6 utworzyć agregaty maszynowe proste lub złożone do wykonania pracy w produkcji roślinnej na polu stosując wstępne regulacje;

R.3.3(7)7 przygotować do pracy urządzenia stacjonarne – np. czyszczalnie do czyszczenia zbóż w magazynach.

R.3.1(13)5 wykonać pracę wskazanym agregatem przeznaczonym do polowej produkcji roślinnej;

R.3.1(13)6 wykonać pracę wskazanym urządzeniem stacjonarnym w magazynie, np. dosuszania siana.

R.3.1(4)6 zestawić i przygotować do pracy agregaty wykaszające, odmulające rowy melioracyjne;

R.3.1(4)7 wykonać wskazane prace wiosennej konserwacji rowów melioracyjnych.

R.3.3(8)3 przygotować wskazany opryskiwacz do obowiązkowego badania technicznego na stacji badań;

R.3.3(8)4 przeprowadzić kalibrację wskazanego opryskiwacza ciągnikowego do określonego zabiegu ochrony roślin z zastosowaniem wszystkich warunków bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska.

R.3.3(7)8 zestawić i przygotować agregaty maszynowe do przygotowania pasz na polu;

R.3.3(7)9 dobrać zestawy maszyn i urządzeń oraz zestawić linię technologiczną do wykonania wskazanych prac w budynkach produkcji zwierzęcej;

R.3.3(7)10 przygotować do pracy wskazane maszyny i urządzenia do wykonania określonego zadania w produkcji zwierzęcej.

R.3.2(9)6 wykonać wskazane prace w produkcji zwierzęcej z wykorzystaniem maszyn i urządzeń w budynkach inwentarskich;

R.3.2(9)7 wykonać wskazane prace w produkcji zwierzęcej z wykorzystaniem maszyn i narzędzi w polowej produkcji zwierzęcej.

R.3.3(4)4 wykonać okresową konserwację wskazanych urządzeń wodociągowych w gospodarstwie rolnym;

R.3.3(4)5 przygotować do pracy, przeprowadzić konserwację urządzeń do pojenia zwierząt i utrzymania czystości w budynkach inwentarskich.

BHP(8)1 rozróżnić środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;

BHP(8)2 wybrać i zastosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej stosownie do wykonywanych zadań zawodowych;

BHP(10)1 udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

BHP(10)2 zgłosić wypadek lub chorobę zawodową do odpowiednich instytucji;

KPS(3)3 przewidzieć skutki udzielonej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia;

KPS(3)4 zapanować nad emocjami w czasie udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

 

 

 

 

Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie

ul.Witosa 1

59-525 Chojnów

serwis przygotowany przez MEDIART (w CMS) ©