Wygląda dobrze
To pole jest wymagane

 

4 – letnie Technikum: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

            Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych - szkoła przygotowuje uczniów do pracy w obiektach zbiorowego wyżywienia (restauracje, kawiarnie, bary), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, służbie zdrowia (sanatoria, służby sanitarno- epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych (domy opieki, hotele, pensjonaty itp.). Absolwenci tej szkoły mogą także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

 

 

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywają umiejętności z zakresu:

• zdrowego odżywiania,     
• świadczenia usług cateringowych,
• prowadzenia zakładów małej i dużej gastronomii,
• organizowania przyjęć okolicznościowych,
• układania i oceny jadłospisów,
• oceniania wartości odżywczej produktów spożywczych.

 

W trakcie nauki uczniowie nabywają praktyczne umiejętności w pracowni,  stołówce szkolnej, w obiektach zbiorowego wyżywienia, a także w gospodarstwach agroturystycznych.
Zdobytą wiedzę i umiejętności uczniowie prezentują na różnych konkursach i olimpiadach przedmiotowych.
Kończąc  szkołę absolwenci  zdają egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe, nadający im tytuł technika oraz egzamin maturalny umożliwiający kontynuowanie nauki na studiach wyższych.


<< powrót...

Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie

ul.Witosa 1

59-525 Chojnów

serwis przygotowany przez MEDIART (w CMS) ©